O PROPOLISU

 

Propolis je smolasta kruta tvar koju izlučuju biljke, a pčele prikupljaju i dorađuju. Riječ propolis dolazi od grčkih riječi pro – prije ili ispred i polis – grad. Smatra se da je ime dobio jer pčelama služi za obranu košnice od vanjskih utjecaja i sterilizaciju saća.

Koristi se još od antičkih vremena, a poznata su njegova antibakterijska, antivirusna, antifungalna, anestetička, antioksidacijska, antitumorska i imuno-stimulativna svojstva. Iako sastav, boja, miris i tekstura propolisa jako variraju od košnica do košnica diljem svijeta, zanimljivo je da njegovih preko 300 spojeva uvijek ima iste učinke na organizam. Propolis je služio za mumificiranje egipatskih faraona, a njime su najpoznatiji graditelji violina poput Stradivarija premazivali violine. Zbog svojih osobina, nazivaju ga lijekom 21.stoljeća.

Svojstva propolisa

FACEBOOK

 

DJELOVANJE

Saznajte više o djelovanju propolisa na pojedine organe. Kliknite na sliku za vizualni prikaz.

Utjecaj propolisa na ljudsko tijelo

 

ANKETA

Popunjavanjem ove ankete pridonijet ćete boljem razumijevanju ljekovitosti naših proizvoda. Ti podaci uvelike će nam olakšati daljnje usavršavanje pripravaka. Molimo vas da budete što precizniji kod unosa podataka.

Anketa

Kliknite ovdje za popunjavanje ankete.