Istraživanja

 
Utjecaj propolisa na ljudsko tijelo
Oči

Ispitivanja na miševima pokazuju da propolis spriječava nastajanje mrene i poboljšava antioksidacijsku obranu krvi i

leće. Istim, antioksidacijskim, ali i protuupalnim mehanizmima, štiti rožnicu od posljedica kemijske i mehaničke povrede.

Usna šupljina

Propolis zaustavlja razmnožavanje bakterija u usnoj šupljini, liječi nekrotični stomatitis, afte i kandidozu, spriječava stvaranje zubnog plaka i karijesa, smanjuje bolnu osjetljivost zubi, povećava čvrstoću zubne cakline, jača zubnu pulpu, smiruje akutnu (gingivitis, paradontitis) i kroničnu upalu desni (paradontoza).

Dišni sustav

Terapija sa samim propolisom ili u kombinaciji s lijekovima pokazala je dobar učinak u liječenju upale nosne šupljine, grla, sinusa, glasnica i bronhitisa te tuberkuloze pluća.

Astma
Klinička studija kod pacijenata s blagom do umjerenom astmom utvrdila je da propolis smanjuje broj noćnih napadaja i znatno poboljšava ventilatorne plućne funkcije.

Karcinom pluća

Na životinjama je dokazano da spriječava nastajanje tumora bronhijalnih i alveolarnih stanica. Tretman s propolisom ili u kombinaciji s citostatikom, spriječava metastaziranje na plućima.

Istraživanjem u Institutu “Ruđer Bošković” dokazano je da NATIVNI PROPOLIS štiti pluća od oštećenja slobodnim radikalima i oksidativnog stresa te spriječava nastajanje karcinoma pluća, jer izrazito pojačava gen čiji nedostatak dovodi do pojave tumora. Također je utvrđeno da NATIVNI PROPOLIS zaustavlja rast i ubija tumorske stanice.

Zato je važno zaštititi pluća propolisom kod udisanja povećane količine kisika (terapija hiperbaričnim kisikom, ronjenje, povećani tjelesni napor-sportaši), rada u zagađenoj atmosferi (smog, kemijska otapala, pušenje), kod bolesti pluća i od mogućih nasljednih plućnih bolesti.

Srce

NATIVNI PROPOLIS spriječava oštećenje i jača obranu srčanog mišića od oksidativnog stresa i slobodnih radikala koji nastaju pod utjecajem kardiotoksičnih tvari. Zaštitni učinak je osobito važan kod bolesti srca i osoba s mogućim nasljednim srčanim bolestima.


KRV
Propolis poboljšava prijelaz minerala (željeza, kalcija, fosfora, magnezija) iz probavnog sustava u sistemsku cirkulaciju.

Anemija

Zajedno s peludom (NATIVNI PROPOLIS) povećava resorpciju željeza u krv i podiže razinu hemoglobina kod anemije uzrokovane nedostatkom željeza (sindrom feropenične anemije). Ispitivanja provedena u Institutu “Ruđer Bošković” pokazala su da NATIVNI PROPOLIS u krvi značajno smanjuje razinu slobodnih radikala, povećava antioksidacijsku obranu i spriječava oksidativni stres. Time štiti krvna zrnca od oštećenja slobodnim radikalima.

LIMFNI SUSTAV
U laboratorijskim uvjetima na modelu ljudskih leukemijskih stanica (HL-60) utvrđeno je da jedna komponenta iz propolisa ubija stanice tumora. Metodom DNK čipova u Institutu “Ruđer Bošković” utvrđeno je da NATIVNI PROPOLIS zrazito pojačava gen čiji nedostatak uzrokuje pojavu karcinoma limfnog sustava. Zaštitno djelovanje NATIVNOG PROPOLISA je značajno kod rizičnih skupina s nasljednim bolestima krvi.

Mozak

Utjecaj propolisa na moždane stanice u literaturi nije bio poznat. Ispitivanja u Institutu “Ruđer Bošković”, pokazala su da bi NATIVNI PROPOLIS mogao zaštititi mozak od oštećenja i odumiranja živčanih stanica

, posebno kod bolesti živčanog sustava (Alzheimerova, Parkinsonova i Huntingtonova bolest, dijabetična neuropatija, neuritis, ateroskleroza mozga, epilepsija, depresija, shizofrenija, ishemijsko-reperfuzijska povreda mozga, starenje i dr.), budući da:

- spriječava oksidativni stres u mozgu,
- povećava antioksidacijsku obranu moždanog tkiva,
- neutralizira slobodne radikale u mozgu,
- izrazito pojačava gen čija je oslabljena funkcija izgleda
  povezana s oštećenjima živčanih stanica i povećanim rizikom
  od Parkinsonove bolesti,
- popravlja oštećenja DNK koja su prisutna uz pojavu
  slobodnih radikala,
- pojačava gen koji je uključen u bolji prijenos živčanih impulsa i
- potiče izgradnju DNK u mozgu.

Kod tumora mozga (gliom) potiče organizam da sam proizvodi lijek (imunosupresijska terapija). Dokazano je da kod moždanog udara propolis zajedno s pčelinjim cvjetnim prahom (NATIVNI PROPOLIS) povećava opskrbu mozga krvlju i omogućava brži oporavak poremećenih i izgubljenih funkcija.

Probavni sustav

Propolis ima ljekoviti učinak na probavni sustav.

Potiče njegov pravilan rad i štiti stanice želuca od oštećenja alkoholom. Iskustva s NATIVNIM PROPOLISOM ukazuju da može biti efikasan u spriječavanju zatvora.

Čir na želucu i dvanaesniku. Zahvaljujući djelovanju protiv boli i svojstvu zacjeljivanja, već dugo se primjenjuje kod čira na želucu i dvanaesniku. Praksa u primjeni NATIVNOG PROPOLISA pokazala je brzi ljekoviti učinak kod čira na dvanaesniku. Tome vjerojatno doprinosi njegova antiupalna aktivnost, stvaranje filma preko oštećene sluznice, smanjenje želučane kiselosti i smirenje grčeva glatke muskulature.

Upala debelog crijeva

Klinička i vlastita iskustva u primjeni propolisa pokazala su vrlo povoljan učinak na kroničnu upalu debelog crijeva (kolitis).

Karcinom debelog crijeva

Spriječava oštećenja debelog crijeva koja mogu biti uzrokom razvoja karcinoma. Kod već nastalog karcinoma, usporava njegov rast, ubija tumorske stanice i smanjuje rizik od metastaziranja na jetri. U kombinaciji s citostaticima značajno smanjuje napredovanje karcinoma trbušne šupljine, a oporavak bijelih i crvenih krvnih stanica je brži, nego kada se koriste samo citostatici. Stoga bi se, uz obveznu preporuku liječnika, mogao koristiti uz terapiju citostaticima, jer poboljšava imunološki sustav i ublažava posljedice kemoterapije.

Bubrezi

Antioksidacijske tvari iz propolisa, ne samo da štite bubrege od akutnog oštećenja koje izazivaju neki citostatici za vrijeme kemoterapije, već spriječavaju pojavu karcinoma na bubrezima.

JETRA
Institut “Ruđer Bošković” utvrdio je da NATIVNI PROPOLIS spriječava oštećenja jetre slobodnim radikalima i jača njenu antioksidacijsku obranu. Ispitivanja na miševima općenito su pokazala da propolis štiti jetru od kemijskih otrova i alkohola što se pripisuje njegovoj sposobnosti hvatanja slobodnih radikala. Zaštitni učinak je jači od poznate tvari glicirizina kojega koristi službena medicina.

Karcinomi

Zaustavlja rast nekih tumora jetre i ubija kancerogene stanice.

Zaštita jetre važna je kod kroničnih bolesnika koji stalno moraju uzimati lijekove, kod bolesti jetre i osoba sklonih alkoholu.

Reproduktivni organi

Klinička iskustva s lokalnom terapijom propolisnih preparata pokazala su dobre rezultate u liječenju ektopija, erozija i upale grlića maternice, te vaginalnih upala.

Karcinomi

Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu dokazano je da hrvatski propolis ima protutumorski i antimetastatski učinak kod karcinoma mliječne žlijezde. Rezultati istraživanja u Institutu “Ruđer Bošković” pokazala su da NATIVNI PROPOLIS potiče procese koji spriječavaju pojavu karcinoma reproduktivnih organa. Osim toga, zaustavlja napredovanje karcinoma i ubija tumorske i deformirane stanice.

Citostatici u kombinaciji s propolisom efikasnije spriječavaju napredovanje karcinoma i metastaziranje, a nuspojave kod kemoterapije su znatno blaže (mučnina, slabost, povraćanje, sniženje krvnih zrnaca). Zato je primjena propolisa važna u zaštiti osoba s povećanim nasljednim rizicima od bolesti reproduktivnog sustava, a uz obveznu preporuku liječnika može se koristiti kod pojave navedenih bolesti. Spriječava pojavu tumora prostate, a kod već nastalog karcinoma smanjuje njegovo napredovanje.

FACEBOOK

 

DJELOVANJE

Saznajte više o djelovanju propolisa na pojedine organe. Kliknite na sliku za vizualni prikaz.

Utjecaj propolisa na ljudsko tijelo

 

ANKETA

Popunjavanjem ove ankete pridonijet ćete boljem razumijevanju ljekovitosti naših proizvoda. Ti podaci uvelike će nam olakšati daljnje usavršavanje pripravaka. Molimo vas da budete što precizniji kod unosa podataka.

Anketa

Kliknite ovdje za popunjavanje ankete.