Nativni propolis i tumori

 

Brojni istraživački podaci ukazuju da propolis posjeduje protutumorski potencijal u prevenciji i terapiji tumorskih bolesti.

Kemopreventivni antioksidans. Nativni propolis ima snažan antioksidacijski učinak. Genskom metodom DNK čipova u Institutu “Ruđer Bošković” u Zagrebu utvrđeno je da izrazito pojačava gen čiji nedostatak dovodi do pojave karcinoma reproduktivnih organa, pluća i limfnog sustava. Propolis također štiti od nastanka karcinoma želuca, jetre, debelog crijeva, bubrega i kože. Za vrijeme kemoterapije štiti bubrege i srce od akutnog oštećenja s citostaticima.

Protutumorski potencijal. Metoda DNK čipova pokazuje da nativni propolis zaustavlja napredovanje karcinoma i metastaziranje te ubija tumorske i nenormalne stanice, ali ne i zdrave stanice. Kod tumora mozga (gliom) potiče organizam da sam proizvodi lijek (imunosupresijska terapija). Zračenje i citostatici u kombinaciji s propolisom efikasnije spriječavaju napredovanje karcinoma i metastaziranje, a nuspojave su znatno blaže.

Preliminarna istraživanja. Ispitivanje utjecaja nativnog propolisa na tumor mliječne žlijezde provedeno je na miševima u Institutu “Ruđer Bošković” u Zagrebu. Rezultati ukazuju na zaključak da nativni propolis usporava napredovanje tumora, a u kombinaciji s citostatikom antitumorski učinak je još izraženiji. Najbolje protutumorsko djelovanje postiže se kada se nativni propolis daje dva tjedna prije pojave tumora, a zatim nastavi davati zajedno s citostatikom na što ukazuje i genska metoda DNK čipova.
Istraživanja utjecaja nativnog propolisa na krvnu sliku i pojavu metastaza se nastavljaju.

FACEBOOK

 

DJELOVANJE

Saznajte više o djelovanju propolisa na pojedine organe. Kliknite na sliku za vizualni prikaz.

Utjecaj propolisa na ljudsko tijelo

 

ANKETA

Popunjavanjem ove ankete pridonijet ćete boljem razumijevanju ljekovitosti naših proizvoda. Ti podaci uvelike će nam olakšati daljnje usavršavanje pripravaka. Molimo vas da budete što precizniji kod unosa podataka.

Anketa

Kliknite ovdje za popunjavanje ankete.