Sezonske alergije, poznate i kao peludna groznica, svake godine pogađaju velik broj ljudi diljem svijeta. Evo nekoliko činjenica o alergijama i peludi koje bi vam mogle pomoći da pronađete olakšanje od kihanja i začepljenog nosa.
Mnogo voća i povrća ima proteine koji su slični peludi koja uzrokuje alergije. Tako možete dobiti unakrsnu reakciju, a naziva se sindrom oralne alergije.
Evo nekoliko prehrambenih proizvoda koji bi mogli pokrenuti sindrom oralne alergije, a koji bi mogao uzrokovati svrbež, utrnulost ili trnce u ustima:
Alergija na pelud ambrozije: Izbjegavajte banane, krastavce, dinje, sjemenke suncokreta, tikvice
Alergija na pelud trave: Izbjegavajte celer, dinje, naranče, breskve, rajčice
Alergija na pelud breze: Izbjegavajte jabuke, bademe, mrkvu, celer, trešnje, lješnjake, kivi, breskve, kruške, šljive
Svaka biljka koja ima sjeme, po definiciji, također proizvodi pelud. Jedna od najzanimljivijih stvari je da biljke koje izgledaju najjednostavnije - korov, trave - obično uzrokuju više simptoma alergije od velikog, lijepog cvijeća.
To je zato što trave i korovi imaju laganu i suhu pelud koja lako leti zrakom. Udišemo ga i zatim imamo simptome. Dok, s druge strane, veliko cvijeće, npr. narcisi i ruže imaju tešku, ljepljivu pelud, koju prenose samo insekti, pčele i leptiri. Ona se ne nalazi toliko u zraku kao pelud od trave i korova.
U proljeće vidimo drveće, ljeto - trave, jesen - korov, a preko zime čak i drveće poput cedra može stvarati pelud od prosinca do veljače.