Obiteljski biznis iz Splita kreće u osvajanje Rusije (Danas.hr)

Arhiva - TVArhiva - Print
 

Obiteljski biznis iz Splita kreće u osvajanje Rusije (Danas.hr)

Hedera, tvrtka za preparate pčelinjeg i biljnog porijekla, u samo par godina osvojila je hrvatsko tržište, a sada planira svoje proizvode plasirati i na područje istočne Europe. U pet godina promet joj je porastao devet puta.

Hedera je osnovana 1988. godine kao obrt za proizvodnju kozmetike, koji se kasnije specijalizirao za preparate biljnog i pčelinjeg porijekla bez kemijske obrade sirovina, piše Poslovni dnevnik.

Saša Radić doktor je kemije koji je sve do prije nekoliko godina radio u Institutu za pomorsku medicinu u Splitu i cijeli se radni vijek bavio znanošću objavljujući stručne radove vezane za pomorsku medicinu. Danas je direktor Hedere, u kojoj je zaposleno sedam ljudi koji proizvode i pakuju dodatke, a sirovine nabavljaju iz cijele Hrvatske, ponajprije od pčelarskih zadruga.

    Prije nekoliko godina, točnije 2001. kad je raspisan natječaj za inovativne i tehnološke projekte koje je financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja preko poslovno-inovacijskog centra BICRO, Hedera se prijavila i dobila kredit. U suradnji s Institutom Ruđer Bošković iz Zagreba napravljena je znanstvena studija na temelju koje je povučeno 110.000 eura kreditnih sredstava s kojim je kupljena određena oprema i zaposleni stručni radnici.

Farmaceuti Hedere prodaju preparate po svim ljekarnama u Hrvatskoj, a njihov uspjeh potvrđuje i činjenica da je u posljednjih pet godina proizvodnja preparata u Hederi narasla 6,7, a promet devet puta. U prvoj godini ostvaren je promet od 400 tisuća kuna, a u 2008. godini promet je iznosio 3,5 milijuna kuna.

Od 130 obiđenih ljekarni u Zagrebu, ispričao je Poslovnom dnevniku Saša Radić, samo jedna nije imala niti jedan Hederin proizvod. Zanima ih prvenstveno propolis u izvornom obliku kakvim su ga stvorile biljke, a doradile pčele. Kako ne postoji otapalo koje ga u potpunosti može otopiti, otopine propolisa ne sadrže sve aktivne tvari, dio supstanci ostaje neiskorišten i ne postiže se potpuni ljekoviti učinak. Tvrtka Hedera uspjela je inovacijskim postupkom proizvesti preparat Nativni propolis bez kemijske obrade uzet iz prirode u izvornom obliku.

Istraživanja su pokazala kako propolis pomaže organizmu da održi zdravstvenu ravnotežu, a obična prehlada liječena samo njime preboli se, tvrde u Hederi, dva i pol puta brže bez upotrebe drugih lijekova.

Trenutačno pripremaju se za izvoz u Srbiju i Rusiju. Procedure za odobrenje izvoza dugo su trajale jer su ovi proizvodi u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede zbog životinjskog porijekla iako su već prošli svu provjeru Ministarstva zdravstva. Što se tiče proizvodnje, Hedera je morala raditi na tome i da dobije certifikat HACCP.

Radić je Poslovnom dnevniku rekao i da kao proizvođači mogu malo utjecati na krajnju cijenu svojih proizvoda u ljekarnama, a upozorava i na sve veću konkurenciju domaćih proizvođača.

Pogledajte i preuzmite dokument

FACEBOOK

 

DJELOVANJE

Saznajte više o djelovanju propolisa na pojedine organe. Kliknite na sliku za vizualni prikaz.

Utjecaj propolisa na ljudsko tijelo

 

ANKETA

Popunjavanjem ove ankete pridonijet ćete boljem razumijevanju ljekovitosti naših proizvoda. Ti podaci uvelike će nam olakšati daljnje usavršavanje pripravaka. Molimo vas da budete što precizniji kod unosa podataka.

Anketa

Kliknite ovdje za popunjavanje ankete.