O PROPOLISU

Propolis je smolasta kruta tvar koju izlučuju biljke, a pčele prikupljaju i dorađuju. Riječ propolis dolazi od grčkih riječi pro – prije ili ispred i polis – grad. Smatra se da je ime dobio jer pčelama služi za obranu košnice od vanjskih utjecaja i sterilizaciju saća.

Koristi se još od antičkih vremena, a poznata su njegova antibakterijska, antivirusna, antifungalna, anestetička, antioksidacijska, antitumorska i imuno-stimulativna svojstva. Iako sastav, boja, miris i tekstura propolisa jako variraju od košnica do košnica diljem svijeta, zanimljivo je da njegovih preko 300 spojeva uvijek ima iste učinke na organizam. Propolis je služio za mumificiranje egipatskih faraona, a njime su najpoznatiji graditelji violina poput Stradivarija premazivali violine. Zbog svojih osobina, nazivaju ga lijekom 21.stoljeća.

 

TERAPIJSKI POTENCIJAL

Klinička iskustva i znanstveni dokazi upućuju na njegov široki terapijski potencijal u liječenju bolesti dišnih puteva i usne šupljine, srednjeg uha, probavnog sustava, urogenitalnih organa i kože.


MOZAK

Utjecaj propolisa na moždane stanice u literaturi nije bio poznat. Ispitivanja u Institutu “Ruđer Bošković” pokazala su da bi Nativni propolis mogao zaštititi mozak od oštećenja i odumiranja živčanih stanica, što je važno kod neurodegenerativnih bolesti (Alzheimerova, Parkinsonova i Huntingtonova bolest, dijabetična neuropatija, neuritis, ateroskleroza mozga, epilepsija, depresija, shizofrenija, ishemijsko-reperfuzijska povreda mozga, starenje i dr.), budući da:

  • spriječava oksidativni stres u mozgu,
  • povećava antioksidacijsku obranu moždanog tkiva,
  • neutralizira slobodne radikale u mozgu,
  • pojačava gen čija je oslabljena funkcija izgleda povezana s pojavom Parkinsonove bolesti,
  • popravlja oštećenja DNK nastala slobodnim radikalima,
  • pojačava gen koji je uključen u bolji prijenos živčanih impulsa,
  • poboljšava funkcioniranje moždanih stanica

Tumor mozga (gliom): potiče organizam da sam proizvodi lijek (imunosupresijska terapija).

Moždani udar: propolis zajedno s pčelinjim cvjetnim prahom (Nativni propolis) povećava opskrbu mozga krvlju i omogućava brži oporavak poremećenih i izgubljenih funkcija.
 

DIŠNI SUSTAV

Terapija sa samim propolisom ili u kombinaciji s lijekovima pokazala je dobar učinak u liječenju upale nosne šupljine, grla, sinusa, glasnica, bronhitisa i tuberkuloze pluća.

Astma: klinička studija kod pacijenata s blagom do umjerenom astmom utvrdila je da propolis smanjuje broj noćnih napadaja, širi dišne puteve i znatno poboljšava ventilatorne plućne funkcije.

Karcinom pluća: dokazano je da spriječava nastajanje tumora bronhijalnih i alveolarnih stanica. Tretman s propolisom ili u kombinaciji s citostatikom, spriječava metastaziranje na plućima. U Institutu “Ruđer Bošković” dokazano je da Nativni propolis štiti pluća od oštećenja slobodnim radikalima i oksidativnog stresa te spriječava pojavu karcinoma pluća. Također je utvrđeno da Nativni propolis zaustavlja rast i ubija tumorske stanice. Zato je važno zaštititi pluća propolisom kod udisanja povećane količine kisika (terapija hiperbaričnim kisikom, ronjenje, povećani tjelesni napor-sportaši), rada u zagađenoj atmosferi (smog, kemijska otapala, pušenje), kod bolesti pluća i od mogućih nasljednih plućnih bolesti.
 

PROBAVNI SUSTAV

Propolis ima ljekoviti učinak na probavni sustav. Potiče njegov pravilan rad i štiti stanice želuca od oštećenja alkoholom. Iskustva s Nativnim propolisom ukazuju da može biti vrlo efikasan u spriječavanju zatvora i potpunog poremećaja probave (dispepsija).

Čir na želucu i dvanaesniku: praksa u primjeni Nativnog propolisa pokazala je brzi ljekoviti učinak kod čira na želucu i dvanaesniku. Tome vjerojatno doprinosi njegova antiupalna aktivnost, stvaranje filma preko oštećene sluznice, smanjenje želučane kiselosti i smirenje grčeva glatke muskulature. Zaustavlja rast bakterije Helicobacter pylori.

Upala debelog crijeva: istraživanja te klinička i vlastita iskustva pokazala su vrlo povoljan učinak propolisa na priraslice i kroničnu upalu debelog crijeva (kolitis).

Karcinom debelog crijeva: spriječava oštećenja debelog crijeva koja mogu biti uzrokom razvoja karcinoma. Kod već nastalog karcinoma, usporava njegov rast, ubija tumorske stanice i smanjuje rizik od metastaziranja na jetri. U kombinaciji s citostaticima značajno smanjuje napredovanje karcinoma trbušne šupljine, a oporavak bijelih i crvenih krvnih stanica je brži. Prema preporuci liječnika, može se koristiti uz terapiju citostaticima, jer poboljšava imunološki sustav i ublažava posljedice kemoterapije, a terapija je efikasnija.
 

KRV

Propolis poboljšava prijelaz minerala (željeza, kalcija, fosfora, magnezija) iz probavnog sustava u sistemsku cirkulaciju.

Giht: spriječava pojavu gihta i porast mokraćne kiseline u krvi.

Šećerna bolest: spriječava pojavu dijabetesa, a kod već nastale bolesti zaustavlja srčanožilne komplikacije.Preventivno djeluje na razvoj insulinske rezistencije što je važno za organizam, a pogotovo kod dijabetičara.

Anemija: zajedno s peludom (Nativni propolis) povećava prijelaz željeza u krv i podiže razinu hemoglobina kod anemije uzrokovane nedostatkom željeza (sindrom feropenične anemije). Ispitivanja u Institutu “Ruđer Bošković” pokazala su da nativni propolis u krvi značajno smanjuje razinu slobodnih radikala, povećava antioksidacijsku obranu i spriječava oksidativni stres.

Tromboza: snižava rizik od tromboze, jer spriječava sljepljivanje krvnih zrnaca.
 

LIMFNI SUSTAV

Na modelu ljudskih leukemijskih stanica (HL-60) utvrđeno je da jedna komponenta iz propolisa ubija stanice tumora. Metodom DNK čipova u Institutu “Ruđer Bošković” utvrđeno je da nativni propolis zrazito pojačava gen čiji nedostatak uzrokuje pojavu karcinoma limfnog sustava. Zaštitno djelovanje Nativnog propolisa je značajno kod rizičnih skupina s nasljednim bolestima krvi.

Iskustva pokazuju da se uz istovremenu upotrebu Nativnog propolisa kemoterapija kod tumora limfnog sustava izvrsno podnosi, jer su nuspojave znatno ublažene (mučnina, slabost, povraćanje, sniženje krvnih zrnaca).
 

REPRODUKTIVNI ORGANI

Klinička iskustva s lokalnom terapijom propolisnih preparata pokazala su dobre rezultate u liječenju ektopija, erozija i upale grlića maternice, te vaginalnih upala.

Neplodnost: pilot ispitivanja ukazuju da bi propolis mogao biti učinkovit u liječenju neplodnosti udružene s minimalnom i blagom endometriozom.

Karcinomi: na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu dokazano je da hrvatski propolis ima protutumorski i antimetastatski učinak kod karcinoma mliječne žlijezde. Zbog sadržaja krizina Nativni propolis ima terapijski antitumorski potencijal kod karcinoma mliječne žlijezde, jer inhibira estrogen. Istraživanja u Institutu “Ruđer Bošković” pokazala su da Nativni propolis potiče procese koji spriječavaju pojavu karcinoma reproduktivnih organa. Osim toga, zaustavlja napredovanje karcinoma i ubija tumorske i deformirane stanice. Protutumorsko djelovanje propolisa dokazano je također kod karcinoma prostate.
Zračenje i citostatici u kombinaciji s propolisom efikasnije spriječavaju napredovanje karcinoma i metastaziranje, a nuspojave su znatno blaže (mučnina, slabost, povraćanje, sniženje krvnih zrnaca). Zato je primjena propolisa važna u zaštiti osoba s povećanim nasljednim rizicima od bolesti reproduktivnog sustava, a uz preporuku liječnika može se koristiti kod navedenih bolesti.
 

SRCE

Propolis spriječava oštećenje i jača obranu srčanog mišića od oksidativnog stresa i slobodnih radikala koji nastaju pod utjecajem kardiotoksičnih tvari. Štiti srčani mišić kod dijabetesa i od akutnog oštećenja kod kemoterapije. Preventivni učinak je osobito važan kod bolesti srca i osoba s mogućim nasljednim srčanim bolestima.
 

JETRA

Institut “Ruđer Bošković” utvrdio je da Nativni propolis spriječava oštećenja jetre slobodnim radikalima i jača njenu antioksidacijsku obranu. Propolis štiti jetru od kemijskih otrova i alkohola što se pripisuje njegovoj sposobnosti hvatanja slobodnih radikala. Zaštitni učinak je jači od poznate tvari glicirizina kojega koristi službena medicina.

Karcinomi: zaustavlja rast tumora i ubija tumorske stanice jetre. Zaštita jetre važna je kod kroničnih bolesnika koji stalno moraju uzimati lijekove, kod bolesti jetre i osoba sklonih alkoholu.
 

KOŽA

Rane i opekline: postoje brojni znanstveni dokazi i kliničke studije da propolis ubrzava zacjeljivanje rana, povreda i opeklina na koži i sluznici, ne samo kada se primjenjuje lokalno, nego i kada se uzima na usta. Terapijski učinak pripisuje se udruženom mikrobicidnom, protuupalnom i granulirajućem djelovanju propolisa.

Kožne bolesti: mnoge kliničke studije pokazale su vrlo ljekoviti učinak propolisa kod bolesti kože i vlasišta (trihofitoza, epidermofitoza, tuberkuloza, piodermitis, neurodermitis, alopecija). Također štiti od pojave karcinoma kože. Melanom. Ubija tumorske stanice melanoma.
 

MOKRAĆNI ORGANI

Propolis štiti bubrege od akutnog oštećenja s citostaticima za vrijeme kemoterapije i spriječava pojavu karcinoma na bubrezima.

Fistule na mjehuru, nastale kao komplikacija Kronove bolesti, nestale su nakon terapije s dnevnom dozom od 15 kapsula Nativnog propolisa. Umanjuje oksidativna oštećenja koja nastaju kod upale bubrega.
 

OČI

Propolis spriječava nastajanje mrene i poboljšava antioksidacijsku obranu krvi i leće. Štiti rožnicu od posljedica kemijske i mehaničke povrede.

 

PROPOLIS LIJEK 21. STOLJEĆA?

Propolis je smola koju pčele sakupljaju uglavnom s pupoljaka biljaka. Povijesni spomenici ukazuju da se od najstarijih vremena koristio za liječenje ljudi. Ima široka i vrlo ljekovita svojstva.
 

FIZIKALNA I KEMIJSKA SVOJSTVA

Propolis je žutozelena do smeđa ili tamnocrvena smola mirisa na balzam i gorkog je okusa. Među biološki aktivnim supstancama, od preko 200 tvari do sada otkrivenih u propolisu, najvažniji su flavonoidi, različiti fenoli i aromatski spojevi.

TERAPIJSKA SVOJSTVA

Upotreba propolisa u liječenju ljudi ima dugu povijest. Klinička iskustva stečena kod brojnih bolesti, upućuju na njegov široki terapijski potencijal kao pomoćnog ljekovitog sredstva u liječenju bolesti dišnih puteva i usne šupljine, srednjeg uha, probavnog sustava, urogenitalnih organa i kože.

Raznolika ljekovita svojstva propolisa, posebno njegov potencijal u antitumorskom i antimetastatskom djelovanju, upućuju na vjerovanje mnogih istraživača da je propolis “zlatni” proizvod košnice i lijek 21. stoljeća.

ANTIGLJIVIČNA SVOJSTVA

Djeluje na različite vrste gljivica, uglavnom uzročnika bolesti kože i kose.

ANTIMIKROBNA SVOJSTVA

Antibakterijsko djelovanje propolisa jače je izraženo na gram-pozitivne bakterije (streptokok, stafilokok), nego na gram-negativne mikrobe (Salmonella, Escherichia coli, Proteus spp., Pseudomonas aeruginosa).
Djeluje također i na bacil tuberkuloze humanog tipa. Zanimljivo je da i u slučaju kada izravno ne djeluje na gram-negativne bakterije, u organizmu stvara zaštitu od upale koje one izazivaju (Klebsiella pneumoniae, Proteus vulgaris, Pseudomonas aeruginosa).
Učinak mu je slabiji od antibiotika, ali je manje toksičan, ne izaziva rezistenciju i ne oštećuje normalnu crijevnu floru. Kada se uzima zajedno s nekim antibioticima, vrijeme ozdravljenja je znatno kraće.

ANTIVIRUSNA SVOJSTVA

Spriječava razmnožavanje nekih virusa, uzročnika bolesti kod ljudi (Herpes simplex, genitalis i zoster, gripe i velikih boginja).

ANTIPARAZITNA SVOJSTVA

Zaustavlja rast jednostaničnih parazita Trichomonas vaginalis, uzročnika upale spolnih organa u žena i mokraćovoda kod muškaraca. Djeluje također i na Trypanosoma cruzi.

ANTIUPALNA SVOJSTVA

Snažno protuupalno djelovanje izraženo je kod akutnih i kroničnih upala. Zanimljivo je da djeluje i na upale koje nisu izazvane infekcijama (opekline od sunca, vatre, zračenja i kemijskih tvari).

ANESTETIČKA SVOJSTVA

Ima potpuni lokalni anestetički učinak kao lidokain, a jači od kokaina i prokaina. Djelovanje protiv bolova pokazuje i kada se uzima na usta.

ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA

Osnova širokog ljekovitog djelovanja propolisa je, po svemu sudeći, najjače izraženo u spriječavanju oksidativnog stresa, jačanju antioksidacijske obrane i hvatanju slobodnih radikala. Prekomjerno nakupljanje slobodnih radikala povezano je s raznim bolestima (tumori, srčanožilne bolesti, bolesti živčanog sustava, mrena, emfizem, ubrzano starenje i druge).

JAČANJE IMUNOLOŠKOG SUSTAVA

Snažno potiče imunološke stanice na proizvodnju tvari koje spriječavaju infekcije i jačaju obrambeni sustav bez neželjenih pojava.

ANTIALERGIJSKA SVOJSTVA

Blokira oslobađanje histamina što ukazuje na njegovo antialergijsko djelovanje.

ANTITUMORSKO DJELOVANJE

Novija istraživanja sve više potvrđuju da propolis, ne samo da spriječava nastajanje karcinoma, već zaustavlja rast tumora, ubija tumorske stanice i spriječava metastaziranje (dojke, debelo crijevo, bubrezi, jetra, maternica, želudac, pluća, koža, krv).

 

TOKSIČNOST

Svi se slažu da propolis nije štetan za ljude.

ALERGIJSKE REAKCIJE

Neki ljudi su osjetljivi na propolis. Alergija se očituje crvenilom na mjestu kontakta.

  Blog - Sve