Matična mliječ je izlučevina ždrijelnih žlijezda pčela radilica, služi kao pčelinje “mlijeko” za ličinke pčela i hrana za matice u vrijeme intenzivnog polaganja jajašaca.


FIZIKALNA I KEMIJSKA SVOJSTVA

Matična mliječ je homogena gusta, neprozirna i kremasta supstanca bijele do blijedožućkaste boje. Kemijski sastav je vrlo složen. Osnovni sastojci su voda (57%-70%), bjelančevine (10%-18%), šećeri (9%-15%), masti (1,5%-7%), vitamini (B-kompleks) i minerali (0,7%-1,5%). Oko 3% njezinog sastava još uvijek nije identificirano. U prirodi ne postoji drugi izvor ovakve supstance niti ju je moguće umjetno proizvesti.


BIOLOŠKA SVOJSTVA

Matična mliječ se tradicionalno u orijentalnim kulturama cijeni za očuvanje mladosti i energije, ublažavanje uznemirenosti i nesanice, podizanje raspoloženja, izdržljivosti i pamćenja, za jačanje spolne moći, protiv steriliteta, impotencije i frigidnosti. Ne stvara ovisnost.

Diferencijacija pčelinjih ličinki - Neobjašnjivo iz istih jajašaca usmjerava razvoj ličinki pčela u maticu ili u pčelu radilicu. Zapanjujuće je da matica može dati oko 2.000 jajašaca u jednom danu čija masa je 2,5 puta veća od njene težine. U odnosu na radilicu za oko 50% je veća i duža te živi do 6 godina, a radilica do 6 mjeseci.

Stimulacija spolnog sustava - Potiče rad i brži razvoj spolnih organa u životinja koje postaju i seksualno aktivnije.

Mikrobicidna svojstva - Mikrobiološki testovi pokazali su da mliječ posjeduje antibiotska svojstva koja se pripisuju lO-hidroksidekanoičnoj kiselini i rojalizinu, a djeluju protiv gram-pozitivnih bakterija (Escherichia coli, Salmonella, Proteus, Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus). Antibiotska aktivnost je po jakosti jednaka 1/4 učinka penicilina protiv nekih bakterija. Mliječ također pokazuje neposredna antigljivična i antivirusna svojstva. Kada se unosi u organizam povećava otpornost na virusne infekcije.

Stimulacija živčanog sustava - Stoljećima se u istočnoazijskim zemljama koristi za poboljšanje psihomotoričkih i mentalnih funkcija, jer djeluje na živčani sustav koji upravlja nesvjesnim aktivnostima u organizmu (vegetativni sustav) tako da uravnotežava neurovegetativni sustav. Dokazano je da ubrzava metabolizam moždanih stanica povećavajući unos glukoze u mozak.

Tjelesna izdržljivost - Povećava tjelesnu izdržljivost i smanjuje zamor što je značajno kod ljudi koji obavljaju težak tjelesni i umni rad, a posebno kod sportaša u pripremnom i natjecateljskom periodu, ne samo radi veće psihofizičke izdržljivosti, nego i bržeg oporavka.

Tromboza - Spriječava nastajanje krvnih ugrušaka (tromboza).

Zacjeljivanje rana i kostiju - Potiče brže zarastanje slomljenih kostiju i cijeljenje rana.

Jetra - Potiče obnavljanje jetre i štiti njene stanice od oštećenja.

Kolesterol i trigliceridi (hiperlipidemija) - Snižava povećanu razinu “štetnog” kolesterola (LDL-kolesterol) i triglicerida, a povećava “poželjni” kolesterol (HDL-kolesterol) u krvi. Smanjuje stvaranje vezivno-masnih naslaga na stijenkama žila.

Toksičnost - Matična mliječ nije toksična niti mutagena.

Alergijske reakcije - Alergijske reakcije manifestiraju se u obliku, ekcema, intestinalnog krvarenja, bronhalnog spazma, napadaja astme do ozbiljnog anafilaktičkog šoka, pa čak do, doduše sumnjive smrti kod ljudi koji su ekstremno osjetljivi na pčelinje proizvode.

Doziranje i način uzimanja - Najčešći način uzimanja mliječi je stavljanje pod jezik u dnevnoj dozi između 400 i 600 mg svježe mliječi (130-200 mg liofilizirane) za odrasle ljude.


TERAPIJSKA SVOJSTVA

Biološki učinci mliječi u olakšavanju zdravstvenih tegoba ljudi poznati su tisućama godina u narodnoj medicini istočnjačkih kultura. Najviše i najuspješnije se koristi u terapiji bolesti i stanja kod kojih postoji kompleksno oštećenje regeneracijskih mehanizama i normalnog tonusa organizma.

Zaostajanje razvoja (hipotrofija) djece - Klinička iskustva ukazuju da pomaže kod djece koja zaostaju u psihomotoričkom i mentalnom razvoju zbog poremećaja u ishrani, preležanih infekcija s oštećenjima dišnog sustava ili crijevnih upala s općim intoksikacijama organizma.

Astma - U više kliničkih studija uočen je pozitivan učinak kod astme što se manifestiralo u smanjenju broja napadaja i znatnom poboljšanju plućnih funkcija.

Prijevremeno starenje - Dobri rezultati postignuti su kod pacijenata sa simptomima prijevremenog starenja i staračke malaksalosti.

Menstruacijski bolovi - Menstruacijski bolovi kod djevojaka su prestali ili su znatno smanjeni uzimanjem mješavine mliječi, propolisa i peluda u medu.

Klimakterične tegobe - Nakon 15 dana terapije mješavinom mliječi i cvjetnog praha u medu, mnogi vegetativni i psihički poremećaji, kao što su glavobolja, nemogućnost zadržavanja mokraće (urinarna inkontinencija), vaginalna suhoća i mala vitalnost, kod većine tretiranih žena su iščezli.

Ateroskleroza - Mliječ se preporuča kao preventivno i pomoćno sredstvo u terapiji ateroskleroze.

Upala zglobova (artritis) - Kod artritisa je dokazano smanjenje boli i povećanje pokretljivosti zglobova terapijom mliječi kroz 3 mjeseca što se pripisuje visokom sadržaju pantotenske kiseline i/ili protuupalnom djelovanju 10-hidroksidekanoične kiseline.

Masnoće u krvi - Snižava “štetni” kolesterol za 14%, a ukupne lipide za 10% u odnosu na placebo grupu.

Gerijatrijski sindromi - Kod pacijenata s bolestima živčanog sustava karakterističnim za staračku dob (difuzna ateroskleroza u mozgu sa i bez žarišnih oštećenja, astenička neuroza, neuroze s povećanom emocionalnošću, kronični gerijatrijski sindromi bez žarišnih oštećenja, Parkinsonova bolest), došlo je do znatnog poboljšanja, a kod manjeg broja i potpunog nestanka simptoma. Najslabiji rezultat postignut je kod Parkinsonove bolesti, a najbolji kod asteničke neuroze.


BIOLOŠKI STIMULANS

Iako još nema dovoljno pouzdanih znanstvenih dokaza o farmakološkim svojstvima matične mliječi, dosadašnji podaci sve više ukazuju da je ona prirodni neškodljivi stimulans koji utječe, vjerojatno preko živčanog, hormonalnog i imunološkog sustava, na regeneracijske mehanizme u organizmu tako da održava zdravstvenu ravnotežu.

  Blog - Sve