Nativni propolis i tumori

Brojni istraživački podaci ukazuju da propolis posjeduje protutumorski potencijal u prevenciji i terapiji tumorskih bolesti.

Kemopreventivni antioksidans. Nativni propolis ima snažan antioksidacijski učinak. Genskom metodom DNK čipova u Institutu “Ruđer Bošković” u Zagrebu utvrđeno je da izrazito pojačava gen čiji nedostatak dovodi do pojave karcinoma reproduktivnih organa, pluća i limfnog sustava. Propolis također štiti od nastanka karcinoma želuca, jetre, debelog crijeva, bubrega i kože. Za vrijeme kemoterapije štiti bubrege i srce od akutnog oštećenja s citostaticima.

Protutumorski potencijal. Metoda DNK čipova pokazuje da nativni propolis zaustavlja napredovanje karcinoma i metastaziranje te ubija tumorske i nenormalne stanice, ali ne i zdrave stanice. Kod tumora mozga (gliom) potiče organizam da sam proizvodi lijek (imunosupresijska terapija). Zračenje i citostatici u kombinaciji s propolisom efikasnije spriječavaju napredovanje karcinoma i metastaziranje, a nuspojave su znatno blaže.

Preliminarna istraživanja. Ispitivanje utjecaja nativnog propolisa na tumor mliječne žlijezde provedeno je na miševima u Institutu “Ruđer Bošković” u Zagrebu. Rezultati ukazuju na zaključak da nativni propolis usporava napredovanje tumora, a u kombinaciji s citostatikom antitumorski učinak je još izraženiji. Najbolje protutumorsko djelovanje postiže se kada se nativni propolis daje dva tjedna prije pojave tumora, a zatim nastavi davati zajedno s citostatikom na što ukazuje i genska metoda DNK čipova.
Istraživanja utjecaja nativnog propolisa na krvnu sliku i pojavu metastaza se nastavljaju.

  Blog - Sve