Pelud, kao muška spolna stanica, nosilac je genetskih svojstava biljke i zato sadrži sve neophodne hranjive supstance za stvaranje i razvoj novog života.
 

FIZIKALNA I KEMIJSKA SVOJSTVA

Pelud je prirodni izvor vitamina (posebno E i grupe B), minerala, lipida i bjelančevina, a sadrži još  enzime i koenzime, polifenole, nukleinske kiseline, hormone i druge tvari.


 

BIOLOŠKA I TERAPIJSKA SVOJSTVA

Primjena pčelinje peludi u apiterapiji ima dugu povijest. Zbog ljekovitih svojstava preporučivali su je stari ljekarnici Hipokrat, Plinije, Elder i Pitagora.
 

SAVRŠENA HRANA?

Cvjetni prah je jedan od najbogatijih prirodnih izvora hranjivih tvari i sadrži sve potrebne nutritivne tvari za stvaranje novog života te najveći dio hranjivih tvari za daljnji razvoj.
 

KONTROLA TJELESNE MASE

Navodno može normalizirati tjelesnu težinu bez obzira na gojaznost ili mršavost, jer aminokiselina fenilalanin djeluje na centar koji regulira osjećaj gladi i sitosti. U slučaju prekomjerne težine smanjuje potrebu za hranom, a kod mršavosti potiče apetit.
 

PLODNOST

Male doze peluda dodavane hrani tijekom jedne godine, znatno povećavaju plodnost miševa.
 

ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA

Štiti jetru, srce, mozak i adrenalinske žlijezde od slobodnih radikala te podiže antioksidacijsku obranu.
 

UTJECAJ NA RAZVOJ FETUSA

Poboljšava ishranu maternice bez štetnog utjecaja na plod, a fetusi dobivaju veću težinu i razinu hemoglobina, ukupnog proteina, serumskog željeza i albumina.
 

SEKSUALNO ZDRAVLJE

Zahvaljujući sadržaju biljnih tvari (fitosteroli) koji imaju hormonalni učinak, povoljno utječe na rad spolnih žlijezda u muškaraca (povećava potenciju i broj spermatozoida) i žena (ublažava menstruacijske i klimakterične poteškoće).
 

JAČANJE IMUNITETA

Poboljšava imunološki sustav i jača antioksidacijsku obranu organizma.
 

ALERGIJSKE REAKCIJE

Iako postoje istraživanja da pomaže kod alergijskih poteškoća, pelud može izazvati ozbiljne alergijske posljedice kod osjetljivih osoba.
 

KRONIČNE CRIJEVNE BOLESTI

Povoljno djeluje kod kroničnih zatvora (opstipacija) i stalnih proljeva (kolitis), vjerojatno zbog antibiotskog djelovanja na crijevne bakterije, posebno gram-negativne.
 

MASNOĆE U KRVI

Smanjuje razinu povećanih triglicerida, kolesterola i mokraćne kiseline u krvi.
 

PSIHIČKE BOLESTI

Primjena peluda iz saća kao dopunska ili održavajuća terapija pokazala je dobar učinak kod depresije, neurastenije (malaksalost, smanjena vitalnosti, bezvoljnost, osjećaj trajnog umora i iscrpljenosti, niski životni tonus) i alkoholizma (smanjenje apstinencijalnog sindroma).
 

UPALA JETRE

Svježi i fermentirani pelud poboljšava zdravstveno stanje kod kronične upale jetre.
 

ANEMIJA

Pelud iz saća umiješan u med povoljno djeluje na hipokromnu anemiju.
 

ČIR NA ŽELUCU I DVANAESNIKU

Kod krvarećih čireva na želucu i dvanaesniku, terapija s peludom zaustavila je krvarenje u periodu od drugog do četvrtog dana.
 

PROSTATITIS

Spriječava probleme s prostatom, posebno kod kroničnog prostatitisa.
 

ZRAČENJE

Nuspojave kod žena za vrijeme radijacijske terapije (povraćanje, smanjenje broja krvnih zrnaca, nedostatak apetita, slabost i klonulost) znatno su smanjene uzimanjem peludi.

Pčelinji cvjetni prah je jedan od najbogatijih prirodnih izvora hranjivih tvari, posebno vitamina i minerala, potrebnih u bilo kojoj fazi života. Unatoč opravdanom znanstvenom kritičkom stavu, prema kojemu nema dovoljno pouzdanih dokaza o ljekovitom djelovanju peluda, narodnu medicinu i ljekarnička iksustva stjecana stoljećima ipak ne bi trebalo olako odbaciti. Ipak su narodni lijekovi prošli najduži “klinički test” od kada postoji civilizacija. Zato suvremeni istraživači danas često dokažu ono što su naši preci znali još jučer.

  Blog - Sve