Hedera, tvrtka za preparate pčelinjeg i biljnog porijekla, u samo par godina osvojila je hrvatsko tržište, a sada planira svoje proizvode plasirati i na područje istočne Europe. U pet godina promet joj je porastao devet puta.

Hedera je osnovana 1988. godine kao obrt za proizvodnju kozmetike, koji se kasnije specijalizirao za preparate biljnog i pčelinjeg porijekla bez kemijske obrade sirovina, piše Poslovni dnevnik.

Saša Radić doktor je kemije koji je sve do prije nekoliko godina radio u Institutu za pomorsku medicinu u Splitu i cijeli se radni vijek bavio znanošću objavljujući stručne radove vezane za pomorsku medicinu. Danas je direktor Hedere, u kojoj je zaposleno sedam ljudi koji proizvode i pakuju dodatke, a sirovine nabavljaju iz cijele Hrvatske, ponajprije od pčelarskih zadruga.

    Prije nekoliko godina, točnije 2001. kad je raspisan natječaj za inovativne i tehnološke projekte koje je financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja preko poslovno-inovacijskog centra BICRO, Hedera se prijavila i dobila kredit. U suradnji s Institutom Ruđer Bošković iz Zagreba napravljena je znanstvena studija na temelju koje je povučeno 110.000 eura kreditnih sredstava s kojim je kupljena određena oprema i zaposleni stručni radnici.

Farmaceuti Hedere prodaju preparate po svim ljekarnama u Hrvatskoj, a njihov uspjeh potvrđuje i činjenica da je u posljednjih pet godina proizvodnja preparata u Hederi narasla 6,7, a promet devet puta. U prvoj godini ostvaren je promet od 400 tisuća kuna, a u 2008. godini promet je iznosio 3,5 milijuna kuna.

Od 130 obiđenih ljekarni u Zagrebu, ispričao je Poslovnom dnevniku Saša Radić, samo jedna nije imala niti jedan Hederin proizvod. Zanima ih prvenstveno propolis u izvornom obliku kakvim su ga stvorile biljke, a doradile pčele. Kako ne postoji otapalo koje ga u potpunosti može otopiti, otopine propolisa ne sadrže sve aktivne tvari, dio supstanci ostaje neiskorišten i ne postiže se potpuni ljekoviti učinak. Tvrtka Hedera uspjela je inovacijskim postupkom proizvesti preparat Nativni propolis bez kemijske obrade uzet iz prirode u izvornom obliku.

Istraživanja su pokazala kako propolis pomaže organizmu da održi zdravstvenu ravnotežu, a obična prehlada liječena samo njime preboli se, tvrde u Hederi, dva i pol puta brže bez upotrebe drugih lijekova.

Trenutačno pripremaju se za izvoz u Srbiju i Rusiju. Procedure za odobrenje izvoza dugo su trajale jer su ovi proizvodi u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede zbog životinjskog porijekla iako su već prošli svu provjeru Ministarstva zdravstva. Što se tiče proizvodnje, Hedera je morala raditi na tome i da dobije certifikat HACCP.

Radić je Poslovnom dnevniku rekao i da kao proizvođači mogu malo utjecati na krajnju cijenu svojih proizvoda u ljekarnama, a upozorava i na sve veću konkurenciju domaćih proizvođača.

Pogledajte i preuzmite dokument

  Hedera u medijima - Sve