Terapija sa samim propolisom ili u kombinaciji s lijekovima pokazala je dobar učinak u liječenju upale nosne šupljine, grla, sinusa, glasnica i bronhitisa te tuberkuloze pluća.

Astma
Klinička studija kod pacijenata s blagom do umjerenom astmom utvrdila je da propolis smanjuje broj noćnih napadaja i znatno poboljšava ventilatorne plućne funkcije.

Karcinom pluća

Na životinjama je dokazano da spriječava nastajanje tumora bronhijalnih i alveolarnih stanica. Tretman s propolisom ili u kombinaciji s citostatikom, spriječava metastaziranje na plućima.

Istraživanjem u Institutu “Ruđer Bošković” dokazano je da NATIVNI PROPOLIS štiti pluća od oštećenja slobodnim radikalima i oksidativnog stresa te spriječava nastajanje karcinoma pluća, jer izrazito pojačava gen čiji nedostatak dovodi do pojave tumora. Također je utvrđeno da NATIVNI PROPOLIS zaustavlja rast i ubija tumorske stanice.

Zato je važno zaštititi pluća propolisom kod udisanja povećane količine kisika (terapija hiperbaričnim kisikom, ronjenje, povećani tjelesni napor-sportaši), rada u zagađenoj atmosferi (smog, kemijska otapala, pušenje), kod bolesti pluća i od mogućih nasljednih plućnih bolesti.

Sljedeći
Srce  
  Utjecaj propolisa na ljudsko tijelo - Sve