Đumbir
Uobičajena upotreba đumbira: kulinarstvo, liječenje probavnih tegova, smanjenje upale i bolova, potpora imunološkom sustavu, pomoć kod mršavljenja, pomoć kod mučnine.
Tradicionalna upotreba
Đumbir, cijenjen u tradicionalnoj medicini, korišten je već tisućama godina, a posebno je bio popularan u Konfucijevo doba.
Ovaj mudrac je čak i spominjao đumbir u svojim zapisima, naglašavajući njegovu stalnu prisutnost pri obrocima.
Tradicionalno, đumbir se koristi za liječenje različitih tegoba, uključujući probavne smetnje, mučninu i upale.
Njegova upotreba proteže se od poboljšanja cirkulacije do jačanja imuniteta, čineći ga ključnim elementom u holističkim praksama liječenja.
Zdravstvene prednosti đumbira – sažetak
Đumbir, dobro poznati začin, prepoznat je zbog svojih različitih zdravstvenih koristi. Sadrži bioaktivne spojeve koji su pokazali zaštitni i terapijski potencijal u borbi protiv raka (Lima et al., 2018). Opisano je da smanjuje obim kardiovaskularnih poremećaja, dijabetesa melitusa i probavnih problema (Butt & Sultan, 2011).
Također, prema izvještajima, đumbir posjeduje brojna značajna farmakološka svojstva kao što su protuupalna, anticarcinogenska, antioksidativna, antihiperglikemijska, imunomodulatorna, analgetska i anti-apoptotska aktivnost (Li et al., 2021). Đumbir se tradicionalno koristi u istočnoj Aziji radi olakšavanja umora i slabosti (Ooi et al., 2022).
Znanstvena literatura pruža dokaze da đumbir ima niz svojstava koja promiču zdravlje, uključujući antiemetička, antivirusna, antibakterijska, antikoagulacijska i protuupalna svojstva među ostalima (Asante et al., 2022). Drevni učenjaci vjerovali su da je đumbir razrjeđivač, isušivač i omekšivač sluzi i kompaktnog humora koji se zadržava u grlu, što su moderni istraživači identificirali kao učinkovitost đumbira u sprječavanju upala u respiratornom sustavu (Khodaie & Sadeghpoor, 2015).
Koristi se za liječenje različitih stanja uključujući srčane probleme, menstrualne poremećaje, trovanje hranom, osteoartritis, epilepsiju, mučninu, upalu, kašalj i prehladu, bolest kretanja, menstrualne grčeve, rak i mnoge druge (Mashabela & Otang-Mbeng, 2023).
Đumbir se dugo koristi za liječenje gastrointestinalnih i kardiovaskularnih poremećaja, reumatskih bolova, dijabetesa, raka i depresije (Antoniewicz et al., 2021).
Potkrijepila znanost i istraživanja!
-
Antoniewicz, J., Jakubczyk, K., Gutowska, I., & Janda, K. (2021). Ginger (Zingiber officinale) – a spice with therapeutic properties. Medycyna Ogólna I Nauki O Zdrowiu, 27(1), 40-44. https://doi.org/10.26444/monz/134013
-
Asante, M., Asante, P., Nkumsah-Riverson, P., Amokao-Mensah, A., & Dogbe, Y. (2022). Ethnic spice use and perceived health benefits among women in a suburb of the greater accra region of ghana. African Health Sciences, 22(4), 229-240. https://doi.org/10.4314/ahs.v22i4.28
-
Butt, M. and Sultan, M. (2011). Ginger and its health claims: molecular aspects. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 51(5), 383-393. https://doi.org/10.1080/10408391003624848
-
Khodaie, L. and Sadeghpoor, O. (2015). Ginger from ancient times to the new outlook. Jundishapur Journal of Natural Pharmaceutical Products, 10(1). https://doi.org/10.17795/jjnpp-18402
-
Li, M., Hu, X., Wang, Y., Zhang, X., Li, J., Song, Z., … & Feng, W. (2021). Qualitative analysis on chemical constituents from different polarity extracted fractions of the pulp and peel of ginger rhizomes by ultra‐high‐performance liquid chromatography coupled with electrospray ionization quadrupole time‐of‐flight tandem mass spectrometry. Rapid Communications in Mass Spectrometry, 35(8). https://doi.org/10.1002/rcm.9029
-
Lima, R., Reis, A., Menezes, A., Santos, J., Filho, J., Ferreira, J., … & Melo‐Cavalcante, A. (2018). Protective and therapeutic potential of ginger (zingiber officinale) extract and [6]‐gingerol in cancer: a comprehensive review. Phytotherapy Research, 32(10), 1885-1907. https://doi.org/10.1002/ptr.6134
-
Mashabela, M. and Otang-Mbeng, W. (2023). The therapeutic and phytopharmacological potential of ginger (zingiber officinale).. https://doi.org/10.5772/intechopen.105900
-
Ooi, S., Pak, S., Campbell, R., & Manoharan, A. (2022). Polyphenol-rich ginger (zingiber officinale) for iron deficiency anaemia and other clinical entities associated with altered iron metabolism. Molecules, 27(19), 6417. https://doi.org/10.3390/molecules27196417