Pčelinja pelud
Uobičajena upotreba pčelinje peludi: dodatak prehrani, poboljšanje imuniteta, pomoć kod alergija, energetski poticaj, poboljšanje sportske izvedbe, pomoć u hormonalnoj ravnoteži, podrška zdravlju kože.
Tradicionalna upotreba
Pčelinja pelud, drevni superhranjivi dodatak, koristi se stoljećima u tradicionalnoj medicini diljem svijeta.
Poznata po svojim nutritivnim kvalitetama, pelud se tradicionalno koristila za poboljšanje energije i imuniteta.
U mnogim kulturama, pelud je cijenjena zbog svoje sposobnosti da potpomaže probavni sustav i poboljša cirkulaciju.
Također se koristila za liječenje različitih tegoba, od upala do hormonalnih neravnoteža, pokazujući njezinu svestranost i prihvaćenost kao prirodni lijek.
Zdravstvene prednosti pčelinje peludi – sažetak
Zdravstvene koristi pčelinje peludi dobro su dokumentirane u znanstvenoj literaturi. Pčelinja pelud je prirodni proizvod bogat hranjivim tvarima i energijom, čineći ga vrijednim izvorom proteina, aminokiselina, lipida, esencijalnih elemenata i bioaktivnih spojeva (Alaux et al., 2011; Denisow & Denisow-Pietrzyk, 2016; Habryka et al., 2020; Milojković-Opsenica et al., 2023).
Dobiva pažnju zbog svoje antioksidacijske sposobnosti te se koristi kao prehrambeni dodatak, doprinoseći zdravstvenim koristima za ljude (Eshete, 2021). Prepoznata je zbog svojih potencijalnih terapijskih svojstava, uključujući protuupalne, antioksidativne i antiinfektivne učinke (Denisow & Denisow-Pietrzyk, 2016; Qiao et al., 2023; Nascimento & Luz, 2018).
Također je primijenjena u kliničkim ispitivanjima za alergije, bolesti prostate i druge zdravstvene probleme, što ukazuje na njezin potencijal u upravljanju ljudskim zdravljem (Algethami et al., 2022). Koristi pčelinje peludi protežu se i na moduliranje crijevne mikrobiote i poboljšanje zdravlja crijeva, te na njen potencijal u ublažavanju kroničnog nebakterijskog prostatitisa (Qiao et al., 2023).
Studije su pokazale da pčelinja pelud pozitivno utječe na fiziologiju pčela, funkcije imunološkog sustava i opće zdravlje (Pasquale et al., 2013; Danner et al., 2017; Pasquale et al., 2016; Nicolson et al., 2018). Utvrđeno je da smanjuje osjetljivost na parazite i patogene kod pčela, time doprinoseći njihovom zdravlju i blagostanju (Alaux et al., 2011).
Nadalje, za pčelinju pelud je utvrđeno da smanjuje infekcije kod pojedinačnih pčela i cijelih kolonija bez značajnih prehrambenih kompromisa, što ukazuje na njen potencijal za upravljanje bolestima u populacijama pčela (Giacomini et al., 2021).
U zaključku, pčelinja pelud nudi širok spektar zdravstvenih koristi, uključujući njezin potencijal kao izvor prehrane za pčele, njena terapijska svojstva i moguće primjene u upravljanju ljudskim zdravljem. Raznoliki i visokokvalitetni hranjivi sastojci prisutni u pčelinjoj peludi čine je vrijednim resursom za promicanje općeg zdravlja i blagostanja.
Potkrijepila znanost i istraživanja!
-
Eshete, Y. (2021). Bee pollen production, physicochemical and bio-functional properties, and safety utilization: a review. Nutr Res Food Sci J, 4(1). https://doi.org/10.31038/nrfsj.2021415
-
Alaux, C., Dantec, C., Parrinello, H., & Conte, Y. (2011). Nutrigenomics in honey bees: digital gene expression analysis of pollen's nutritive effects on healthy and varroa-parasitized bees. BMC Genomics, 12(1). https://doi.org/10.1186/1471-2164-12-496
-
Algethami, J., El-Wahed, A., Elashal, M., Ahmed, H., Elshafiey, E., Omar, E., … & El-Seedi, H. (2022). Bee pollen: clinical trials and patent applications. Nutrients, 14(14), 2858. https://doi.org/10.3390/nu14142858
-
Danner, N., Keller, A., Härtel, S., & Steffan‐Dewenter, I. (2017). Honey bee foraging ecology: season but not landscape diversity shapes the amount and diversity of collected pollen. Plos One, 12(8), e0183716. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0183716
-
Denisow, B. and Denisow-Pietrzyk, M. (2016). Biological and therapeutic properties of bee pollen: a review. Journal of the Science of Food and Agriculture, 96(13), 4303-4309. https://doi.org/10.1002/jsfa.7729
-
Giacomini, J., Connon, S., Marulanda, D., Adler, L., & Irwin, R. (2021). The costs and benefits of sunflower pollen diet on bumble bee colony disease and health. Ecosphere, 12(7). https://doi.org/10.1002/ecs2.3663
-
Habryka, C., Socha, R., & Juszczak, L. (2020). The influence of honey enrichment with bee pollen or bee bread on the content of selected mineral components in multifloral honey. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 14, 874-880. https://doi.org/10.5219/1329
-
Milojković-Opsenica, D., Mosić, M., Trifković, J., & Ristivojević, P. (2023). Quality assessment of bee pollen‐honey mixtures using thin‐layer chromatography in combination with chemometrics. Chemistry & Biodiversity, 20(3). https://doi.org/10.1002/cbdv.202201141
-
Nascimento, A. and Luz, G. (2018). Bee pollen properties: uses and potential pharmacological applications-a review. Journal of Analytical & Pharmaceutical Research, 7(5). https://doi.org/10.15406/japlr.2018.07.00276
-
Nicolson, S., Neves, S., Human, H., & Pirk, C. (2018). Digestibility and nutritional value of fresh and stored pollen for honey bees (Apis mellifera scutellata). Journal of Insect Physiology, 107, 302-308. https://doi.org/10.1016/j.jinsphys.2017.12.008
-
Pasquale, G., Alaux, C., Conte, Y., Odoux, J., Pioz, M., Vaissière, B., … & Decourtye, A. (2016). Variations in the availability of pollen resources affect honey bee health. Plos One, 11(9), e0162818. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0162818
-
Pasquale, G., Salignon, M., Conte, Y., Belzunces, L., Decourtye, A., Kretzschmar, A., … & Alaux, C. (2013). Influence of pollen nutrition on honey bee health: do pollen quality and diversity matter?. Plos One, 8(8), e72016. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0072016
-
Qiao, J., Xiao, X., Wang, K., Haubruge, É., Dong, J., & Zhang, H. (2023). Rapeseed bee pollen alleviates chronic non‐bacterial prostatitis via regulating gut microbiota. Journal of the Science of Food and Agriculture, 103(15), 7896-7904. https://doi.org/10.1002/jsfa.12878
-
Anjos, O., Fernandes, R., Cardoso, S., Delgado, T., Farinha, N., Paula, V., … & Carpes, S. (2019). Bee pollen as a natural antioxidant source to prevent lipid oxidation in black pudding. LWT, 111, 869-875. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2019.05.105
-
Gabriele, M., Frassinetti, S., & Pucci, L. (2021). Antimicrobial activity and protective effect of tuscan bee pollens on oxidative and endoplasmic reticulum stress in different cell-based models. Foods, 10(6), 1422. https://doi.org/10.3390/foods10061422
-
Hamamoto, R., Ishiyama, K., Hashimoto, K., & Yamaguchi, M. (2006). Characterization of the active component in bee pollen <i>cistus ladaniferus</i> extract in stimulating bone calcification and in inhibiting bone resorption <i>in vitro</i>. Journal of Health Science, 52(5), 607-612. https://doi.org/10.1248/jhs.52.607
-
Maruyama, H., Shimoyama, T., Araki, Y., & Hara, H. (2010). Anti-inflammatory effect of bee pollen ethanol extract from cistus sp. of spanish on carrageenan-induced rat hind paw edema. BMC Complementary and Alternative Medicine, 10(1). https://doi.org/10.1186/1472-6882-10-30
-
Yamaguchi, M., Hamamoto, R., Uchiyama, S., Ishiyama, K., & Hashimoto, K. (2006). Anabolic effects of bee pollen cistus ladaniferus extract on bone components in the femoral-diaphyseal and -metaphyseal tissues of rats in vitro and in vivo. Journal of Health Science, 52(1), 43-49. https://doi.org/10.1248/jhs.52.43
-
Yamaguchi, M., Hamamoto, R., Uchiyama, S., Ishiyama, K., & Hashimoto, K. (2007). Preventive effects of bee pollen cistus ladaniferus extract on bone loss in streptozotocin-diabetic rats in vivo. Journal of Health Science, 53(2), 190-195. https://doi.org/10.1248/jhs.53.190
-
Yamaguchi, M., Uchiyama, S., & Nakagawa, T. (2007). Anabolic effects of bee pollen cistus ladaniferus extract in osteoblastic mc3t3-e1 cells in vitro. Journal of Health Science, 53(5), 625-629. https://doi.org/10.1248/jhs.53.625
-
Yamaguchi, M., Uchiyama, S., & Nakagawa, T. (2007). Preventive effects of bee pollen cistus ladaniferus extract on bone loss in ovariectomized rats in vivo. Journal of Health Science, 53(5), 571-575. https://doi.org/10.1248/jhs.53.571