Propolis
Uobičajena upotreba propolisa: Jačanje imunološkog sustava, antibakterijsko i antivirusno djelovanje, protuupalno djelovanje, potpora zacjeljivanju rana, olakšavanje simptoma prehlade i gripe.
Tradicionalna upotreba
Propolis je tradicionalno cijenjen u narodnoj medicini i koristi se od davnina zbog svojih snažnih ljekovitih svojstava.
Drevne civilizacije, uključujući Grke, Egipćane i Rimljane, koristile su propolis zbog njegovih antibakterijskih, antivirusnih, antigljivičnih i protuupalnih kvaliteta.
Tradicionalno je korišten kao mast za rane i kao lijek za ubrzavanje zacjeljivanja, odražavajući njegovu zaštitnu ulogu u košnicama gdje djeluje kao prirodna obrana.
Propolis je također bio popularan u narodnoj medicini za respiratorne tegobe, manje opekline i kožne infekcije zbog svoje sposobnosti da jača imunološki sustav i potiče oporavak.
Njegova upotreba u tradicionalnim praksama naglašava dugogodišnje vjerovanje u njegov širok terapeutski potencijal.
Zdravstvene prednosti propolisa – sažetak
Zdravstvene prednosti korištenja propolisa temeljito su proučavane i dokumentirane. Propolis, smolasta tvar koju pčele prikupljaju s biljaka, pokazao se korisnim za razne zdravstvene probleme povezane s probavnim poremećajima, alergijama te ginekološkim, oralnim i dermatološkim problemima (Rao et al., 2017).
To je proizvod povezan s medom koji ima prijavljene zdravstvene koristi poput poboljšane imunosti, sniženog krvnog tlaka i liječenja alergija i kožnih stanja (Braakhuis, 2019). Eksperimentalna istraživanja pokazala su da propolis može spriječiti gubitak kosti zbog parodontitisa, implantitisa i dijabetesa kod životinja (Ekeuku & Chin, 2021).
Nadalje, propolis se široko koristi u narodnoj medicini i apiterapiji te je opsežno korišten u hrani i pićima radi poboljšanja zdravlja i sprječavanja bolesti (Mujica et al., 2017).
Također je utvrđeno da propolis djeluje protiv prijetnji zdravlju pčela, poput patogena, parazita i štetnika, te poboljšava pčelinje proizvode, poput matične mliječi i meda (Simone-Finstrom et al., 2017).
Njegova antimikrobna svojstva učinila su ga popularnim alternativnim lijekom ili hranom za zaštitu zdravlja i prevenciju bolesti (Dudoit et al., 2021). Nadalje, utvrđeno je da propolis posjeduje protuupalna, antioksidativna, antitumorska i antigljivična svojstva (Seven et al., 2018).
Također se koristi u stomatologiji kao sredstvo protiv karijesa, sredstvo za smanjenje osjetljivosti te endodontski dezinficijens (Godhi et al., 2021). Neki ekstrakti propolisa mogu povećati proizvodnju limfocitno aktivirajućeg faktora IL-1, što potiče proliferaciju B- i T-limfocita (Nassar et al., 2012). Propolis je pokazao antivirusnu aktivnost protiv herpes simplex virusa tipa 1 i 2 (Yıldırım et al., 2016).
Utvrđeno je da propolis pojačava imunološku aktivnost i koristi se u cjepivima kao adjuvans (Orsatti et al., 2010). Kada se koristi kao adjuvans u cjepivima, propolis je pokazao povećanje sigurnosti i učinkovitosti cjepiva, potičući veći titar antitijela, poboljšavajući stanični odgovor i potičući proliferaciju perifernih limfocita (Tao et al., 2014).
Potkrijepila znanost i istraživanja!
-
Radic, B., Radic, S., Masek, T., & Suran, J. (2024). Anti-wrinkle efficacy of standardized phenolic acids polymer extract (pape) from propolis: implications for anti-aging and skin health.. https://doi.org/10.21203/rs.3.rs-4139576/v1
-
Šuran, J., Radić, B., Trevisan-Silva, D., Cindrić, M., Hozić, A. (2023): First Proteome Analysis of Poplar-Type Propolis. Plant Foods for Human Nutrition https://doi.org/10.1007/s11130-023-01127-w.
-
Šuran, J. (2022). Beehives as a Natural Source of Novel Antimicrobials. In M. Rai & I. Kosalec (Eds.), Promising Antimicrobials from Natural Products. Springer, Cham. https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-83504-0_15
-
Tlak Gajger, I., Smodiš Škerl, M. I., Šoštarić, P., Šuran, J., Sikirić, P., & Vlainić, J. (2021). Physiological and Immunological Status of Adult Honeybees (Apis mellifera) Fed Sugar Syrup Supplemented with Pentadecapeptide BPC 157. Biology, 10(9), 891. https://doi.org/10.3390/biology10090891
-
Šuran, J., Cepanec, I., Mašek, T., Starčević, K., Tlak Gajger, I., Vranješ, M., Radić, B., Radić, S., Kosalec, I., & Vlainić, J. (2021). Nonaqueous Polyethylene Glycol as a Safer Alternative to Ethanolic Propolis Extracts with Comparable Antioxidant and Antimicrobial Activity. Antioxidants, 10 (6), 978. DOI: 10.3390/antiox10060978
-
Šuran, J., Cepanec, I., Mašek, T., Radić, B., Radić, S., Tlak Gajger, I., & Vlainić, J. (2021). Propolis Extract and Its Bioactive Compounds-From Traditional to Modern Extraction Technologies. Molecules, 26(10), 2930. DOI: 10.3390/molecules26102930
-
Radić, S., Radić, B., & Šuran, J. (2020). Liquid propolis extract, its formulation and use thereof. Patent No. WO/2020/169425. https://patentscope.wipo.int/search/en/detail.jsf?docId=WO2020169425
-
Šuran, J., Aladrović, J., Beer Ljubić, B., Vlainić, J., Mamić, M., Radić, B., Bačić, G., Mačešić, N., Benić, M., Kostelić, A., Božić, F., Pavasović, H., & Radin, L. (2020). The antioxidant effect of the novel bee-product based intramammary formulation Apimast® in dairy cattle. Veterinarski arhiv, 90, 225-233. DOI: 10.24099/vet.arhiv.0865