Kašalj kod Beba i Djece


Kao što smo već rekli, djeca i bebe često kašlju, često i po desetak puta dnevno, ali ništa od toga ne mora biti znak bolesti. Ipak, pošto se radi o djeci, potreban je dodatan oprez jer jedan od uzroka može biti činjenica da je dijete progutalo neki sitan predmet ili igračku koji ometaju dišne puteve.


U ovim slučajevima potrebna je hitna intervencija, a da nešto ozbiljno nije u redu primijetit ćeš i po tome da koža na djetetovom licu lagano mijenja boju prema plavoj nijansi. Liječnička pomoć u ovakvim situacijama je neophodna. Ipak, kašalj najčešće kod djece dolazi kao posljedica obične prehlade.


U tom slučaju najvažnije je pobrinuti se da dijete pije puno tekućine, bilo u obliku čaja s limunom i medom, juhice ili samo vode. Ovakav kašalj može potrajati nekoliko dana, a u tom slučaju dobro je pribjeći metodama skidanja temperature (ako je prisutna, naravno) poput tuširanja, ali i kapi za nos za djecu mogu biti od velike pomoći pri oslobađanju dišnih puteva.


Ako i nakon nekoliko dana ne bude poboljšanja, dijete bi trebalo dobiti liječničku pomoć. U ovom slučaju lako je moguće da se radi o nekoj ozbiljnijoj dijagnozi koja se navedenim metodama neće moći riješiti. Općenito gledajući, neki simptomi trebali bi biti ozbiljan indikator da je djetetu potreban pregled pedijatra, a u tu kategoriju spadaju:

  • tjelesna temperatura od 38 stupnjeva ili viša
  • iskašljavanje sluzi
  • kratak dah
  • poteškoće u disanju
155,00 kn

Apicet

130,00 kn