Top 5 zdravih i ukusnih proljetnih namirnica

Osim toplog i sunčanog vremena, proljeće volimo zbog namirnica punih svježih okusa i tekstura. U prirodi, proljeće nam donosi obilan rast u obliku biljaka, cvijeća te ukusne i šarene proljetne hrane.
Za tebe smo kreirali listu naših omiljenih i zdravih proljetnih namirnica koje možeš jednostavno pripremiti. Dobar tek!

Artičoke
Za artičoke možemo reći da su nam jedna od omiljenih proljetnih namirnica. Ova biljka bogata je folnom kiselinom, vitaminom C, vitaminima B-kompleksa te mnogim mineralima, a možeš je pronaći na tržnicama u proljeće i jesen.
Njene hranjive tvari imaju niz benefita na naše zdravlje, od snižavanja kolesterola, pomaganju održavanju zdrave trudnoće kod žena, smanjenja slobodnih radikala, pa sve do održavanja optimalne metaboličke funkcije stanica.
Kako kuhati artičoke?
Pa, zapravo postoji cijela umjetnost i znanost u osnovnom načinu kuhanja artičoka, a evo kako mi to radimo: peteljku artičoke prije pripreme odrežite, a također odrežite i njene vršne listove, otprilike 1,5 cm. Zatim škarama odrežite ostale oštre vrhove na preostalim listovima.
Artičoke možete kuhati na pari otprilike 45 - 50 minuta, ili ih možete kuhati u kipućoj vodi u loncu od nehrđajućeg čelika. U ovom slučaju, kuhajte ih bez poklopca 20 - 30 minuta.
Dodatan savjet: kada kuhaš artičoke, nemoj im ostaviti prostora već se pobrini da budu zbijeni u loncu.
Šparoge
Šparoge su prava proljetna delicija, a mi ih svake godine jedva dočekamo pronaći na lokalnim tržnicama.
Osim što je jako ukusna, ova proljetna namirnica obiluje vitaminom K, bakrom, selenom, vitaminima B te mnogim drugim važnim nutrijentima.
Konzumiranje ove namirnice može poboljšati tvoje cjelokupno zdravlje, a što je bolje od toga kada možeš zapravo uživati u nečemu zdravome?
Kako kuhati šparoge?
Kada kuhaš šparoge, jako je važno da ih ne skuhaš previše. Dakle, nakon što odvojiš nejestivi dio šparoge, potrebno ih je kuhati u kipućoj slanoj vodi maksimalno 5 minuta. Šparoge trebaju omekšati, ali ne smiju izgubiti zelenu boju.
Konzumirati ih možeš s laganim začinima, a jako su ukusne i pomiješane s kuhanim jajima.


Cikla
Ovu zdravu namirnicu također možeš pronaći u proljeće i jesen, a jedna je od onih namirnica kod kojih već po njihovom izgledu možeš zaključiti koliko je zdrava.
Cikla je izvrsna za tvoju krv i cirkulaciju, a može utjecati na smanjenje krvnog tlaka, povećanje izdrživosti te poticanje detoksikacije - sve to zahvaljujući jedinstvenom izvoru fitonutrijenata zvanih betalaini.
I vjeruj nam - kada se pravilno pripremi, cikla može biti jako ukusna!
Kako jesti ciklu?
Opcija je mnogo - možeš je iscijediti u sok ili dodati u smoothie, ispeći kao prilog uz jelo, naribati je u svoju salatu i slično. Slobodno uključi svoju kreativnost, jer sa ciklom ne možeš promašiti.
Rotkvice
Kada stigne proljeće proljeće, u našoj salati nikada ne izostaju rotkvice. Jednostavno obožavamo ovu namirnicu, a razlog tomu je što je sjajan detoksikator - pomaže u uklanjanju toksina iz naše jetre i želuca.
Rotkvice su također i prirodan diuretik koji je izvrstan u liječenju urinarnih i bubrežnih bolesti, a da ne spominjemo smanjenje rizika od rika, hidrataciju kože i snižavanje temperature.
Kako jesti rotkvice?
Najjednostavniji, i nama omiljeni način, je izrezati ih na tanke ploške i začiniti, zajedno sa salatom.


Jagode
Bez brige, ostavili smo posebno mjesto i za jedno proljetno voće, a to je ono ono nama omiljeno - jagode. Zapravo, ima li išta bolje nego zagristi svježu, zrelu, mirisnu i ukusnu jagodu u kasno proljeće / rano ljeto?
Možda ovo ne znaš, ali jagode spadaju u jedan od najboljih izvora voća bogatog antioksidansima. Unatoč tome što sadrže fruktozu, jagode zapravo mogu pomoći u ravnoteži šećera u krvi, a polifenoli koje sadrže jačaju imunitet te utječu na zdravu obnovu stanica, kao i mnoge druge funkcije.
Kako jesti jagode?
Mislimo da tu nema mnogo filozofije, s obzirom da su toliko ukusne i kad ih se jede samostalno - no uvijek ih možeš dodati i u smoothie, otopiti preko njih tamnu čokoladu, narezati i ubaciti u doručak i slično.
Proljeće je definitivno mnogima omiljeno godišnje doba, a vjerujemo da su proljetne namirnice jedan od razloga zašto je to tako.
Prošetaš li se lokalnom tržnicom u proljeće, dočekat će te pravo šarenilo zdravih biljaka, voća i povrća - izbora je mnogo, a gore navedeni su samo neki od naših favorita.
Ako si u potrazi za dodatnom inspiracijom, za tebe smo pripremili i popis sa 3 zdrava proljetna recepta koja možeš jednostavno pripremiti kod kuće. Dobar tek!