Prehrana i alergije: koju hranu jesti?

Sezonske alergije, poznate još pod nazivom sezonalni alergijski rinitis, javljaju se tijekom određenih dijelova godine - obično u proljeće ili ljeto.
Razvijaju se kada imunološki sustav pretjerano reagira na alergene poput peludi biljaka, što rezultira začepljenim nosom, kihanjem, kašljem, svrbežom i slično.
I dok liječenje obično uključuje lijekove koji se izdaju bez recepta, promjene načina života također ti mogu pomoći u ublažavanju proljetnih tegoba.
Dodavanje određene hrane u prehranu zapravo bi moglo pomoći u ublažavanju simptoma poput curenja iz nosa i suznih očiju. Od smanjenja upale do jačanja imunološkog sustava, postoji niz načina ishrane koji mogu pomoći u ublažavanju nevolja sezonskih alergija.
Evo popisa namirnica koje trebaš uvrstiti u svoju prehranu ako te muče sezonske alergije.

Đumbir i njegove prednosti u smanjenju upale
Tisućama godina đumbir se koristi kao prirodni lijek za niz zdravstvenih problema, poput mučnine i bolova u zglobovima.
Također je dokazano da sadrži antioksidativne, protuupalne fitokemijske spojeve, a stručnjaci istražuju kako bi ti spojevi mogli biti korisni u borbi protiv sezonskih alergija.
S obzirom da su mnogi od neugodnih simptoma alergije nusprodukt upalnog procesa u tijelu, poput oticanja i iritacije u nosu, očima i grlu, đumbir zbog svojih protuupalnih svojstava može pomoći u smanjenju ovih simptoma prirodnim putem.
Pčelinja pelud (cvjetni prah)
Pčelinju pelud često zovu super hranom, i to s razlogom! Ova mješavina enzima, nektara, meda, cvjetnog polena, voska i pčelinjih izlučevina prepuna je vitamina, minerala i antioksidansa.
Istraživanja ukazuju na to da pčelinja pelud također ima protuupalna, protugljivična i antimikrobna svojstva, a često se konzumira upravo kao pomoć kod alergija.
Dakle, osim što ima nevjerojatne benefite po tvoje zdravlje općenito, pčelinja pelud također ima ulogu u smanjenju simptoma alergije.
Heprocet
prirodna pomoć kod simptoma alergija
na bazi propolisa, pčelinje peludi i kalcija

Citrusi - bogatstvo vitaminom C
Pokazalo se da konzumacija hrane s visokim udjelom vitamina C ima ulogu u smanjenju simptoma alergijskog rinitisa te olakšavanju iritacije gornjih dišnih puteva, uzrokovanu peludi biljaka.
Tijekom sezone alergija, slobodno se naoružaj agrumima s visokim sadržajem vitamina C, poput naranči, grejpa, limuna i limete.
Rajčice i njihova uloga u smanjenju alergija
Iako smo ranije u tekstu već naveli citruse, rajčice su još jedan izvrstan izvor vitamina C kojeg ne bismo trebali zanemariti!
Znaš li da je jedna rajčica srednje veličine sadrži oko čak 25% preporučenog dnevnog unosa vitamina C?
Osim toga, rajčice sadrže likopen, antioksidativni spoj koristan u suzbijanju sistemske upale.
Kurkuma - moćan protuupalni začin
Kurkuma je začin poznat po svojim jakim protuupalnim svojstvima.
Aktivni sastojak koji se nalazi u kurkumi - kurkumin - povezuje se sa smanjenjem simptoma mnogih bolesti izazvanih upalama te bi iz istog razloga mogao pomoći smanjiti oticanje i iritaciju uzrokovanu alergijskim rinitisom.
Kurkumu možeš uzimati u raznim oblicima, a najbolje ju je stavljati u svoje obroke kao začin. Kada kurkumu koristiš u jelima, pobrini se da je upariš sa crnim paprom - crni papar povećava bioraspoloživost kurkumina do 2000%.

Losos i ostala masna riba
Ako muku mučiš sa sezonalnim alergijama, a voliš ribu - imamo super vijesti za tebe! Da, istraživanja upućuju na to da omega-3 masne kiseline iz ribe mogu povećati otpornost na alergije, pa čak i imati ulogu u smanjenju simptoma astme.
Njemačko istraživanje iz 2005. godine otkrilo je da što više eikozapentaenske (EPA) masne kiseline ljudi imaju u krvotoku, to je manji rizik od alergijske osjetljivosti ili peludne groznice.
Još jedno novije istraživanje pokazalo je da su omega-3 masne kiseline pomogle smanjiti sužavanje dišnih putova do kojeg dolazi kod astme i nekih slučajeva sezonskih alergija. Ove dobrobiti vjerojatno dolaze od protuupalnih svojstava omega-3 masnih kiselina.
Luk - bogat kvercetinom
Luk je izvrstan prirodni izvor kvercetina, koji dokazano djeluje kao prirodni antihistaminik, smanjujući simptome sezonskih alergija. Budući da luk sadrži i niz drugih protuupalnih i antioksidativnih spojeva, nećeš pogriješiti ako ga uključiš u svoju prehranu tijekom sezone alergije - dapače, poželjno je!
Najveću koncentraciju kvercetina ima sirovi crveni luk, a slijede ga bijeli luk i mladi luk. Kuhanje smanjuje sadržaj kvercetina u luku, stoga za maksimalni učinak luk jedi sirov. Da, možda ćeš poželjeti osvježiti dah nakon, ali ako će pomoći s alergijama, nema veze!
Možeš ga probati u salatama, umacima (poput guacamolea) ili kao nadjev za sendviče. Luk je također hrana bogata prebioticima koja hrani zdrave crijevne bakterije i dodatno podržava imunitet i zdravlje.